قبل از معرفی انواع لوله های انتقال آب در کشاورزی ابتدا به اهمیت آب در بحث مصارف کشاورزی خواهیم پرداخت. انتقال آب و آبرسانی در کشاورزی از این جهت اهمیت دارد که بیشترین میزان مصرف آب کشور از آب زیرزمینی و در بخش کشاورزی است. هر وقت که به این نکته توجه داشته باشیم که کشور ما در ناحیه ای خشک و نیمه خشک واقع شده و بارندگی کم در ده سال اخیر آن را با روند بحران شدید، جدی و مزمن آب روبرو کرده و ممکن است این کم آبی پیامدهای مخرب و جبران ناپذیری برای نسل های آینده داشته باشد، بیشتر به اهمیت انتقال آب در کشاورزی پی می بریم. آب این عنصر حیاتی، علاوه بر اقتصاد برای امنیت ما نیز مهم و حیاتی است.
انواع لوله انتقال آب
عموما با دو لغت پایپ و تیوب که هر دو به معنی لوله هستند سر و کار داریم، هرچند از نظر ظاهری این دو لغت یک معنی دارد ولی از پایپ برای انتقال سیال از یک نقطه به نقطه ی دیگر به فاصله نسبتا زیاد و به منظور انتقال سیال و از تیوب برای گردش سیال در داخل یک سیستم یا ماشین محدود به منظور انتقال انرژی و سیستم های ابزار دقیق به کار می رود.
لوله های انتقال آب بر حسب جنس مواد سازنده آنها طبقه بندی های مختلف دارند که از جمله آنها لوله های فلزی،لوله های گالوانیزه،لوله های چدنی ، لوله های پلاستیکی و لوله های پلی اتیلن می توان اشاره کرد.از بین این لوله ها ،از لوله های آلومینیوم،گالوانیزه و پلی اتیلن در مصارف کشاورزی بیشترین استفاده می شود که از بین آنها نیز انواع مختلف لوله های پلی اتیلن بیشترین مصرف را در بحث آبیاری کشاورزی و آبیاری قطره ای دارد. در ادامه علاوه بر معرفی لوله های گالوانیزه به تشریح کامل لوله های پلی اتیلن و کاربرد های آن خواهیم پرداخت. انواع فلنج ، پمپ و سایر تاسیسات نیز در کنار لوله ها در آبرسانی و کشاورزی به کار برده می شوند.
۱-لوله های گالوانیزه
لوله گالوانیزه در نوع خود به دو دسته ی زیر تقسیم می شوند :
لوله های فولادی گالوانیزه و لوله های آهنی گالوانیزه. این دو نوع در بازار به لوله های آهنی سفید معروف هستند و عموما بین این دو نوع فرق گذاشته نمی شود در صورتی که وجه تمایز این دو این است که لوله های فولادی گالوانیزه در مقایسه با لوله های آهنی گالوانیزه سبک تر و براق تر می باشد.
موارد استفاده این نوع از لوله ها به عنوان لوله های انتقال آب در کشاورزی در سیستم آبیاری سنترپیوت و سیستم های آبیاری خطی یا لینیری می باشد.
۲- لوله های PE ( پلی اتیلن )
از دیگر لوله های انتقال آب می توان به لوله پلی اتیلن اشاره کرد.این لوله ها به رنگ تیره یا سیاه رنگ هستند. ضخامت و چگالی لوله های PE نسبت به لوله های PVC بیشتر است. این لوله ها در برابر فشار ناشی از سیال مقاوم تر اند.اتصال لوله های PE به روش اتصال جوش حرارتی وجوش سر به سر انجام می شود.لوله ای PE به دلیل تحمل فشار بالا در شبکه توزیع آب شهری کاربرد دارند. از دیگر مزیت های این نوع لوله می توان به مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش،محلول های شیمیایی،ساییدگی و خوردگی ، عوامل فرسایشی و تحمل وزن بالا اشاره کرد.
این نوع لوله ها برای مصارف روش های سیستم آبیاری قطره ای و سیستم گان یا قرقره ای مناسب می باشد زیرا می توان مقدار آب ورودی و خروجی لوله ها را کنترل کرد . نقش لوله پلی اتیلن در انتقال آب در کشاورزی از آن جهت حائز اهمیت است که در میان روش های مختلف انتقال آب در کشاورزی علاوه بر سلامتی آب فاکتورهای دیگری همچون هزینه انتقال ، سرعت انتقال ، زمان اجرای پروژه نیز بسیار حائز اهمیت هستند. استفاده از لوله و اتصالات پلی اتیلن در آبرسانی در کشاورزی، تاثیر مستقیم بر سطح زیر کشت گذاشته و صرفه جویی محسوسی در مصرف آب به همراه دارد. می توان گفت که مهمترین و اساسی ترین راهکار مقابله با بحران آب، مدیریت صحیح آبیاری با شناخت صحیح از فرآیند آبیاری و روشهای مختلف آبیاری مانند آبیاری سطحی، آبیاری تحت فشار و آبیاری زیرزمینی است.
انواع لوله انتقال آب پلی اتیلن آبیاری کشاورزی
- لوله پلی اتیلن آبیاری ۱۰mm
- لوله پلی اتیلن آبیاری۱۰mm
- لوله پلی اتیلن آبیاری ۳۲mm
- لوله پلی اتیلن آبیاری ۵۰mm
لوله پلی اتیلن ۱۰ میلیمتر مخصوص کشاورزی و آبیاری
مصرف عمده این لوله در انتقال آب و آبیاری در کشاورزی ،باغات و گلخانه ها با روش ها و سیستم های مختلف آبیاری قطره ای ، تحت فشار ،بارانی ،سنتر پیوت،لینر و رول لاین می باشد.این لوله ها در متراژهای ۱۰۰ تا ۴۰۰ متر عرضه می شوند.طریقه اتصال این لوله ها بوسیله اتصالات پیچی می باشد.
لوله پلی اتیلن آبیاری ۱۶ میلیمتر مخصوص کشاورزی و آبیاری
مقاومت این نوع از لوله پلی اتیلن در برابر ضربه و وزن های سنگین عالی بوده و به خاطر انعطاف پذیری بالای این لوله حمل و نصب آن آسان می باشد.
از لوله های ۱۶ میلیمتری پلی اتیلن در آبیاری های قطره ای استفاده می کنند که این روش باعث کاهش مصرف آب و جلوگیری از رشد علف های هرز می شود.طریقه اتصالات این لوله ها فلنچی بوده که باعث افزایش سرعت نصب می شود.همچنین به کمک ویژگی انعطاف پذیری آنها می توان این لوله ها را بیرون از کانال بهم متصل کرد و سپس در کانال قرار داد.
لوله پلی اتیلن آبیاری ۳۲ میلیمتری
از لوله پلی اتیلن آبیاری ۳۲ میلیمتری به عنوان لوله های فرعی برای انتقال آب از لوله اصلی استفاده می شود این نوع از لوله ها کاملا مطابق استانداردها بوده و با تمامی تجهیزات کشاورزی سازگار است و به راحتی می توان انواع دریچه ها دریپرها را به آن وصل کرد.موارد مصرف این نوع لوله در روش ها نوین آبیاری مانند آبیاری قطره ای،سیستم آبیاری تحت فشار و بارانی می باشد.
لوله پلی اتیلن آبیاری ۵۰ میلیمتری
لوله پلی اتیلن ۵۰ میلیمتری مطابق با استاندارد های ۱۴۴۲۷ بوده و در کلاف های ۱۰۰-۲۰۰-۴۰۰ متری عرضه می شوند.این نوع لوله ها نیز بصورت لوله های فرعی جهت انتقال آب استفاده می شود. روش اتصال آنها پیچی و خیلی سریع می باشد.
۳- لوله های PP (پلی پروپیلن )
این لوله ها به رنگ سفید و یا سبز وجود دارند و به دلیل خواص منحصر به فرد در آبرسانی سیستم های کوچک پر کاربرد هستند. اتصال لوله های پلی پروپیلن توسط جوش حرارتی موسوم به اتو انجام می گیرد و این عمل با ذوب موضعی سطح خارجی لوله و سطح داخلی اتصال انجام می پذیرد.
لوله های PP در برابر فشار بالای سیال مقاومند و محدوده دمایی قابل تحمل وسیعی دارند. ( ۵۰ تا ۸۵ درجه سانتی گراد ). به همین جهت در هر دو سیستم آب سرد و گرم کاربرد دارند. نقطه ضعف این لوله ها تاثیر پذیری از نور خورشید و شکنندگی آنهاست. برای خرید انواع لوله آبرسانی ، لوله مانیسمان ، شیرآلات صنعتی و سایر تجهیزات با مشاورین ما در شرکت فیدار پترولیوم خاورمیانه تماس حاصل فرمایید.