اطلاعات عمومی, لوله های فولادی, مقاله

مزایای لوله مانیسمان

لوله مانیسمان

لوله مانیسمان چیست؟

لوله بدون درز (مانیسمان) که به لوله‌های بدون درز نیز مشهور می‌باشد یکی از پرکاربردترین و پرمصرف‌ترین لوله‌های صنعتی فلزی در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی و صنایع حساس می‌باشد.
لوله مانیسمان به صورت یکپارچه از شمش ساخته و تولید شده و در فرآیند ساخت آن از هیچ گونه درز جوشی استفاده نمی‌شود. اصلی‌ترین وظیفه لوله مانیسمان انتقال سیال از نقطه‌ای به نقطه دیگر بوده و در طول‌های 6 متری و 12 متری تولید می‌شود که نوع 6 متری آن رایج‌تر است.

تاریخچه لوله مانیسمان

لوله مانیسمان برای اولین بار در اواخر قرن 19 به وسیله برادران آلمانی مانیسمان اختراع شده و علت نام‌گذاری این لوله نیز به همین دلیل است. لوله‌های مانیسمان روش ساخت ویژه خود را داشته و به دلیل اینکه درزی در ساخت آن ایجاد نشده در بسیاری از صنایع حساس همانند پتروشیمی کاربرد دارد.

کاربرد لوله مانیسمان

لوله مانیسمان دارای کاربردها و مصارف بسیاری است که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به استفاده جهت خطوط نفت و گاز، خطوط صنایع دارویی و غذایی، خطوط هیدرولیک و بسیاری کاربرد دیگر اشاره کرد.
در ادامه به چند مورد از کاربردهای لوله مانیسمان خواهیم پرداخت.

استفاده از لوله مانیسمان در صنایع دریایی

استفاده از لوله‌های بدون درز در کشتی‌سازی کاربردهای فراوانی دارد که از جمله آن می‌توان به استفاده در سیستم لوله کشی دیگ‌های بخار و قسمت‌هایی از کشتی که در معرض دمای بالا و فشار زیاد قرار دارند استفاده شود.
در صنعت کشتی‌سازی به دلیل شرایط کاری سخت قطعات به کاربرده شده در کشتی نیاز است که هرچند سال یکبار قطعات تعویض شده و هزینه‌های سنگینی را متحمل می‌شود. به همین دلیل استفاده از لوله‌های بدون درز در کشتی‌سازی از اهمیت بالایی برخوردار است. از لوله مانیسمان در ساخت زیردریایی‌ها، فانوس‌های دریایی و سکوی بالگردها نیز استفاده می‌شود.
لوله‌های زیردریایی به خاطر قرار گرفتن در محیطی با فشار و خورندگی بالا نیازمند لوله‌هایی است که با استحکام و مقاومت بالا در برابر خورندگی و تغییرات ابعاد کم باشد که در این شرایط استفاده از لوله‌های مانیسمان گزینه مناسبی می‌باشد.

استفاده از لوله مانیسمان در صنت نفت و گاز

صنعت نفت و گاز یکی از بزرگ‌ترین صنایع ارزی جهان است که در آن استفاده از لوله مانیسمان بسیار رایج است. استفاده از لوله‌های بدون درز کاربردهای مختلفی دارد که از جمله آن می‌توان به لوله‌های حفاری تیوبینگ و کیسینگ، لوله‌های انتقال مایعات و گازها، لوله‌های مورد استفاده برای پالایش نفت و گاز و لوله‌هایی با مصارف تاسیساتی اشاره کرد.
لوله‌های مانیسمان به دلیل تحمل فشار بالا و دما گزینه مناسبی برای استفاده در صنایع نفت و گاز می‌باشد. علاوه برلوله‌های بدون درز از لوله‌های گازی API نیز در خطوط لوله‌کشی گاز استفاده زیادی می‌شود.

انتقال و ذخیره هیدروژن

هیدروژن به عنوان یک سوخت در صنعت و به عنوان یک منبع تجدیدپذیر جایگزین مناسبی برای سوخت‌های فسیلی می‌باشد.
هیدروژن به دلیل خواص خورندگی بالا، مخازن ذخیره‌سازی و انتقال آن باید از مقاومت بالایی برخوردار بوده که بتواند این شرایط را تحمل کند و مانع از نشتی، انفجار و اتفاقات مشابه شود، از این رو استفاده از لوله مانیسمان در این حوزه بسیار حائز اهمیت است.
پدیده تورم هیدروژنی در نتیجه نفوذ اتم هیدروژن به داخل عیوب محفظه نگهدارنده و تشکیل شدن مولکول هیدروژن و جمع شدن تعداد زیادی از آن‌ها می‌باشد که این اتفاق باعث تورم قطعه می‌شود.
از عواملی که باعث عیب در قطعه خواهد شد، درز جوشکاری می‌باشد که برای کاهش احتمال وقوع پدیده تورم هیدروژنی از لوله‌های بدون درز استفاده می‌شود.
یکی از مزایای لوله مانیسمان تحمل فشار بالا بوده و از آنجایی که محفظه‌های نگهداری هیدروژن باید تحمل و توانایی فشار بالا را داشته باشند استفاده از این لوله بهترین گزینه می‌باشد.
سطح داخلی محفظه‌های ذخیره و انتقال هیدروژن باید استاندارد ISO3183 را داشته و سطح داخلی آن عاری از هرگونه جوش و یک دست باشد.
همانطور که مشاهده شد کاربرد لوله مانیسمان بسیار فراوان بوده و به خصوص در خطوط انتقال با مسافت زیاد محصولات پتروشیمی، در خطوط انتقال بخار سوبرهیت، بویلرهای فشار قوی و پنل‌های خنک کننده آبی بسیار کاربردی است.

پروسه تولید و ساخت لوله مانیسمان

به طور کلی پروسه تولید لوله‌های مانیسمان شامل مرحله برش، گرمادهی، سوراخ شدن توسط لخ پرس، استفاده از دستگاه النگاتور، شلیک سمبه، تاب گیری، کروی‌شدن لوله، کشش، اندازه‌گیری و برش، آزمایش، پولیش زدن و بسته‌بندی می‌باشد.
لوله بدون درز مانیسمان به صورت Extruding و یا بیرون آمدن توسط قالب‌های مختلف تولید و ساخته می‌شود. به طور کلی ساخت و تولید لوله‌های بدون درز نیازمند فرآیندی می‌باشد که در طی آن یک شمش فولادی تبدیل به لوله گردد.
این لوله‌ها معمولا از شمش‌های فولادی تولید می‌شود که تولید آن توسط مقاطع چهارگوش نیز امکان‌پذیر بوده ولی دارای هزینه بالایی است.
برای ساخت لوله‌های فلزی بدون درز و یا لوله مانیسمان از استاندارد ASTM به شماره A106 و A53 و همچنین استاندارد نفت و گاز API5L استفاده می‌شود.
لوله مانیسمان با ضخامت‌های متفاوت و براساس استانداردهای مشخص تولید می‌شود که با توجه به فشار سیال می‌تواند ضخامت لوله را تغییر داد. بدین معنی که هر چه میزان فشار سیال بیشتر باشد باید ضخامت لوله افزایش یابد.
در بعضی از روش‌های تولید لوله‌های مانیسمان، عملیات حرارتی خاصی به کار رفته که با توجه به نیازهای منطقه و امکانات کارخانه تولید کننده متفاوت می‌باشد.
جهت تولید لوله مانیسمان ابتدا شمش‌های فولادی را زده و سپس شمش‌ها را داخل کوره‌های قوسی که با استفاده از سوخت گاز گرمادهی می‌شوند گرم کرده تا به مرحله سرخ شدن برسد.
سپس با استفاده از دستگاه الانگیتور سطح شمش‌ها را گرد کرده و بعد از آن شمش‌ها را به وسیله لخ پرس سوراخ می‌کنند.
بعد از سپری شدن مراحل گفته شده و در مرحله شلیک سنبه، سنبه به داخل شمش فولادی شلیک شده که با سرعتی بالا سنبه‌ای به طول 12 متر داخل شمش فولادی فرو می‌رود. بعد از شلیک سنبه اگر لوله دارای تاب باشد، آن را صاف و یکدست می‌کنند و سپس سنبه را از آن جدا می‌کنند.
در مرحله بعدی سر و ته لوله را گرفته تا لوله به حالت گرد در آید و در مرحله کشش لوله را به اندازه‌های گوناگون تا طول 24 متر تحت کشش قرار می‌دهند.
پس از سپری شدن مراحل گفته شده، لوله را با استفاده از آب و فرآیندهای خاص خنک کرده و لوله را به میزان دلخواه مشتری برش می‌زنند و با آزمایش به وسیله کامپیوتر لوله را تست کرده تا درصورت وجود ضایعات از مابفی جدا گشته و در مرحله نهایی لوله‌ها را به شکل شش ضلعی با تسمه بسته و آماده بارگیری می‌شود.

مزایای لوله مانیسمان

 

یکپارچه بودن

همانطور که گفته شد لوله مانیسمان برخلاف لوله‌های درزدار به صورت یکپارچه و بدون جوش تولید می‌شود و تمام قسمت‌های آن به یک شکل بوده و دارای یکپارچگی است.
یکپارچه بودن لوله مانیسمان به بهبود عملکرد آن کمک کرده و در عین حال باعث ایجاد ظاهری زیبا می‌شود.

مقاومت بالا در برابر خوردگی و نیز دمای بالا

استفاده از این لوله در سیستم‌های لوله کشی و تاسیسات بسیار پرکاربرد و حیاتی می‌باشد. با توجه به دمایی که مواد هنگام عبور از لوله دارند باید نوع لوله را انتخاب کرد.
لوله‌های مانیسمان به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی و همچنین مقاومت و تحمل دماهای بالا یکی از گزینه‌های مناسب در صنایع حساس همانند پتروشیمی و نفت و گاز می‌باشد.
البته باید توجه داشته باشید که ممکن است بخش‌هایی از لوله مانیسمان که با جوش به اتصالات مرتبط شده‌اند دارای استحکام کافی نباشد که در این شرایط باید با توجه به نوع کارکرد و میزان مقاومتی که نیاز است لوله مورد نظر را انتخاب کرد.

دوام بالا

استفاده از مواد اولیه با مقاومت بالا و استحکام کافی باعث شده تا لوله مانیسمان برای مدت طولانی و بدون آسیب مورد استفاده قرار گرفته که همین دوام بسیار بالای آن باعث شده تا همانطور که گفته شد در صنایعی نظیر کشتی‌سازی و زیردریایی که تعویض لوله‌ها به ندرت اتفاق افتاده و به دلیل هزینه‌های بسیار بالا ممکن است این تعویض هر چند سال یک‌بار رخ دهد، بسیار مورد استفاده قرار گیرد.

درآخر

همانطور که اشاره شد لوله‌های مانیسمان از مزایای بی‌شماری نظیر مقاومت فشار بالا، استحکام بالا و مقاومت در برابر خورندگی برخوردار است که در صنایع مختلفی نظیر نفت و گاز، قطعه‌سازی و خودروسازی استفاده می‌شود. قیمت دقیق لوله‌های مانیسمان با توجه به سایز لوله‌های مورد نظر متفاوت بوده و محدوده این لوله‌ها بین 8.1 اینچ تا 26 اینچ متغیر می‌باشد که در رده‌های مختلف مانیسمان رده 20، رده 40، رده 60، رده 80، رده 120 و همچنین رده 160 تولید می‌شود که انتخاب لوله با توجه به مکان مورد استفاده و فشار وارده می‌تواند متغیر باشد.
شما می‌توانید جهت کسب اطلاعات دقیق تر از قیمت لوله بدون درز (مانیسمان) و دریافت مشاوره با شماره تلفن‌ 02133933106  تماس گرفته و با مشاورین متخصص فیدار پترولیوم خاورمیانه در ارتباط باشید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *