در این مقاله قصد داریم تا به طور خاص به بررسی ویژگی ها و مشخصات لوله مانیسمان رده 20 بپردازیم.
لوله مانیسمان رده 20 چگونه ساخته می شود؟
جالب است بدانید که اختراع لوله مانیسمان به قرن ۱۹ میلادی بر می گردد و نام این لوله در واقع از اسم مهندس سازنده اش اقتباس شده است. همان طور که در ابتدا گفتیم نام دیگر لوله مانیسمان، لوله بدون درز است زیرا این نوع لوله ها بدون هیچ درزی ساخته می شوند و به همین دلیل در مقایسه با دیگر لوله ها اهمیت بالاتری دارند. به طور مثال در ساختمان سازی از لوله بدون درز فولادی رده 20 استفاده می کنند چون این لوله ها هنگام بروز حوادثی مثل زلزله یا نشست مقاومت بالایی دارند و آسیب کمی می بینند.
این نوع لوله ها به دو روش بدون درز و جوشی تولید می شوند و به دلیل عدم وجود درز در لوله، احتمال ترک خوردن آنها کمتر از لوله های درزدار است و استحکام زیادی در برابر ضربه و فشار دارند. برای ساخت لوله مانیسمان رده 20، شمش فلز را حرارت می دهند و با استفاده از قالب هایی خاص آن ها را به شکل مورد نظر در می آورند. برای این که لوله ها به اندازه دقیقی برسند، تحت کشش قرار می گیرند و این رده از لوله های مانیسمان، با طول 6 متر و اندازه های ۱.۲ الی ۱۲۰ اینچ تولید می شوند. وزن هر لوله نیز متناسب با ضخامتی که دارد تعیین می شود و معمولا در بازه 8 الی 1598 کیلوگرم قرار می گیرد.
بدیهی است که ضخامت لوله مانیسمان رده 20 بیشتر از رده ۱۰ باشد و در موقعیت هایی که به مقاومت و استحکام بالا نیاز است، مورد استفاده قرار بگیرد. البته از آن جایی که لوله بدون درز رده ۲۰ وزن و ضخامت کمتری نسبت به رده ۴۰ دارد، کاربرد رده 20 کمتر از دیگری است زیرا فشار کمتری را می تواند تحمل کند.
در ادامه به بررسی بیشتر مشخصات و ویژگی های منحصر به فرد لوله مانیسمان رده 20 خواهیم پرداخت.
مشخصات و ویژگی های لوله بدون درز رده 20
مشخصات لوله های بدون درز تولید داخل و خارج از ایران، یکسان است که سازندگان برای تولید لوله استیل از استاندارد ASME B36.19 و برای لوله های فولادی از استاندارد ASME B36.10 پیروی می کنند. در واقع مشخصات و ویژگی های لوله های مانیسمان بر اساس این استانداردها در بازه ای تعریف شده که توصیه می شود محصول نهایی، مطابق آنها باشد. یکی از مواردی که باید رعایت شود، فشار کاری لوله است که با توجه به ضخامت، سایز و دمای کاری تعریف می شود. البته با توجه به این نکته که لوله ها در معرض یک سایز و دمای خاص قرار می گیرند، می توان گفت که فشار کاری برای تمام لوله ها یکسان است.
ویژگی هایی که باعث شده لوله مانیسمان رده 20 نسبت به سایر لوله ها برتری داشته باشد را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:
- مقاومت در برابر ترک خوردن
- مقاومت در برابر زمین لرزه
- مقاومت در برابر شکستن
- مقاومت در برابر نشتی در ساختمان
اما موارد دیگری هم هستند که روی ویژگی ها و البته قیمت لوله های مانیسمان رده 20 تاثیر می گذارند که به صورت کلی عبارتند از:
- طول لوله (متراژ)
- کاربرد لوله مانیسمان
- ضخامت لوله
- روش تولید لوله بدون درز
- متراژ لوله
- کشور سازنده آن لوله
در انتهای این مقاله قصد داریم تا مزایای استفاده از لوله جوشی بدون درز رده 20 را بررسی کنیم.
چرا از لوله مانیسمان رده ۲۰ استفاده کنیم؟
همان گونه که پیش تر اشاره شد، لوله مانیسمان رده 20 ویژگی های خاصی دارد که موجب ترجیح آنها به لوله های درزدار شده و به دلیل مقاومت بالایی که در هر شرایط آب و هوایی دارند، در صنایعی همچون پتروشیمی، نفت، گاز، انتقال سیالات، کشتی سازی و … کاربردی است.
اما اگر هنوز این سوال برای شما مطرح است که چرا باید از لوله مانیسمان رده 20 استفاده کنیم، در این بخش به اصلی ترین مزایای این رده لوله خواهیم پرداخت:
- طول عمر بالا به دلیل احتمال پایین ترک خوردگی یا شکست
- مقرون به صرفه از نظر اقتصادی به دلیل طول عمر بالا
- سازگاری با هر آب و هوایی
- مقاومت بالا نسبت به لوله های درزدار
- جا به جایی راحت تر به دلیل وزن کمتر